Nieuwe exportkansen voor Nederlandse watersector : Integrated Watermanagement Cursus in Rusland

Posted on May 27, 2009 in Capacity building, Integrated Water management, Publication, Sustainable strategies.

Welke kansen zijn er voor de Nederlandse watersector in de Russische federatie?

Milieukontakt International start in samenwerking met de Universiteit van Pskov, Wageningen International en de Provincie Drenthe deze zomer een IWRM cursus voor Russische water experts. Tijdens de cursus krijgt de Nederlandse watersector de mogelijkheid van promotie. Op 15 juli 2009 zijn vertegenwoordigers van Nederlandse bedrijven uit de watersector welkom om te vertellen over hun producten en service.

Ontstaan van de IWRM cursus

De Nederlandse milieuorganisatie Milieukontakt International (www.milieukontakt.net) vroeg met succes een jaar geleden subsidie voor het opzetten van de Russische cursus aan bij het Matra programma van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Aanleiding voor het opzetten van de Russische cursus was de succesvolle deelname van een aantal Russische partners van Milieukontakt aan de internationale watermanagement en wetland restoration cursussen van Riza.

Waterproblemen nemen hand over hand toe in Rusland. Dit, ondanks de goede economische groeicijfers die er in de Russische economie voor het uitbreken van de kredietcrisis behaald werden. Talloze vormen van vervuiling, een verouderde infrastructuur en slechte zuiveringstechnieken zorgen ervoor dat toegang tot zuiver drinkwater voor steeds meer Russen een probleem wordt. Ook de enorme uitgestrekte en wilde natuur, waarover Rusland beschikt, wordt door vervuiling vernietigd. Daarbij komt dat in Rusland de verschillende waterautoriteiten langs elkaar heen werken en geen of weinig ervaring met geïntegreerd watermanagement hebben.

Opzet van de cursus

De cursus wordt georganiseerd voor vertegenwoordigers van de Russische overheid en vertegenwoordigers van Russische water NGOs. De overheids en NGO vertegenwoordigers uit dezelfde regio worden aangemoedigd om zich gezamenlijk in te schrijven. In pilot projecten zal later de gezamenlijk verworven nieuwe kennis in de praktijk worden gebracht.

Pilot projecten

De pilotprojecten moeten een bijdrage tot betere toegang tot schoon drinkwater bewerkstelligen of een goede bescherming van natuur en milieu waarborgen. Tijdens de IWRM cursus krijgen Nederlandse bedrijven die zich specialiseren in afvalwaterbehandeling, drinkwater technologie en waterbouw uitgebreid de gelegenheid om presentaties te geven over wat voor technieken en services aan Russische waterbeheerders kunnen leveren.

Op 15 juli 2009 zijn vertegenwoordigers van Nederlandse bedrijven uit de watersector welkom om te vertellen over hun producten en service.

Nederlandse bedrijven die interesse hebben om van deze mogelijkheid gebruik te maken kunnen contact opnemen met Wouter Pronk, project manager voor Rusland bij Milieukontakt International.

w.pronk [at] milieukontakt.nl
tel: +31-20-5318930

Tags: , ,

  • Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen

    Laatste nieuwsbrief

    nieuwsbrief-2015-2
  • Support Milieukontakt

    ONLINE DONEREN
  • Archives

  • Categories

Milieukontakt International
building capacities - involving citizens - solving environmental problems

Theme Fadtastic by Andrew Faulkner.

Creative Commons License
Milieukontakt Website by Milieukontakt International is licensed under a Creative Commons Attribution-Non-Commercial-Share Alike 3.0 Netherlands License.